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Board need not share proceeds
of settlement with unit owners

HOWARD DAKOFF
Condo Adviser

Q: 1 live in a condo-
minium association
where the board of di-
rectors recently levied a
significant special as-
sessment for repairs to
the building to address
developer construction
deficiencies. This repair
work is underway, and
simultaneously the asso-
ciation filed suit against
the developer.

If a financial settle-
ment is received from
the developer, does the
association have an obli-
gation to refund the
settlement amount (less
legal fees and other costs
associated with the law-
suit) to the unit owners?

A: Condominium
boards have the authority
to bring construction
claims against a developer
of the condominium prop-
erty, and they also have
authority to determine
how to use or allocate any
financial proceeds from a
financial settlement with
the developer or upon
collection of a judgment
post-trial. There is no legal
requirement that the
board refund to unit own-
ers, pro rata, net proceeds
of any financial settlement.

‘While the board could
do so, it is also within the
discretion of the board to
transfer such amounts to
the reserve funds (for
future repairs of the defec-
tive components) or allo-
cate a portion, or all, of the
financial settlement to the
next year’s budget. Most
commonly, boards transfer
settlement funds to the
reserve account.

Q: 1 am a condomini-
um unit owner and have

requested our manage-
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A condominium board has the power to bring construction claims against a developer
of the property. Settlement proceeds in most instances are added to the reserve fund.

ment company provide
me contact information
on unit owners and les-
sees in case of an emer-
gency. The management
company refuses to
provide such informa-
tion due to privacy con-

formation to us,

A: While the associa-
tion’s rules and regulations
may require unit owners
and occupants to provide
occupancy information to
the board and /or manage-
ment for emergency pur-
poses, unit owners in the
association are not entitled
to such information. At
most, pursuant to Section
19 of the Condominium
Act, unit owners are enti-
tled to the name of unit
owners, their addresses
and weighted vote upon

written request stating a
proper purpose.

Even if a proper pur-
pose is stated, neither the
board nor management
would be required to give
the unit owners’ telephone
numbers, email addresses
or tenant information.

Q: 1 live in a communi-

area driveway; however,
our declaration ex-

A: The board of a com-
munity association (or
condominium association
for that matter) cannot
adopt rules that are ex-

pressly contradictory to
the association’s declara-
tion and bylaws. Simply,
the declaration and bylaws
will control in the event of
an inconsistency, and the
rule will be unenforceable
in a court of law or equity.
If a board insists on
enforcing an unenforce-
able rule after notification
the rule is unenforceable,
the unit owners have the
remedy of filing a declara-
tory lawsuit seeking invali-
dation of such rules. How-
ever, that option is most
likely not cost-effective for
individual unit owners. Of
course, the unit owners
could seek to elect a ma-
jority of directors to the
board to only enforce rules
that comply with the asso-
ciation’s governing docu-
ments and applicable law.
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